čtvrtek 9. března 2017

Salát z čočky beluga se žampiony

Černou čočku beluga jsem objevila minulý týden v regálu obchodu. A hned mě zaujala, ovšem na svůj den si musela chvíli počkat. Alespoň dokud nepřijde ta správná inspirace. Včera mi do ledničky přibyly i krémové žampiony, které jsem si původně plánovala dát do jiného jídla. Ovšem i ony se dnes dočkaly chvíle slávy. A francouzský šarm jídlu dodá i dijonská hořčice.




Během týdne jsem ale trošku pogůglila několik výhod toho, proč vůbec černou čočku zařadit do jídelníčku. Jako každá luštěnina jsou dobrý zdroj bílkovin: na 100 g suché čočky v ní máme krásných 23 gramů několika různých aminokyselin. Poslouží také jako dobrý zdroj vlákniny. Svou barvu navíc získala díky vysokému obsahu antokyanů, stejné látky, která dává jakousi magickou protirakovinnou účinnost borůvkám (pokud věříte na antioxidanty, budete ještě zdravější). Nesporně však obsahuje velké množství kyseliny listové (ale i další vitamíny skupiny B-komplex), železa, manganu a fosforu. Tyto látky tak prospějí vašemu srdci, pomohou vám bojovat proti rakovině či únavě a vylepší vaše zažívání.
Černá čočka se vzhledem podobá kaviáru (a jako takový ji najdete i v některých receptech v kombinaci s blinami), chutná ale docela oříškově. A oproti například červené čočce má výraznou výhodu: nerozvařuje se. Proto se výborně hodí do nejrůznějších salátů. A jeden pro vás dneska mám.

BUDETE POTŘEBOVAT

Na 4 porce
  • 200 g čočky beluga
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 2 velké hrsti opražených vlašských ořechů
  • 125 g krémových žampionů (a troška másla a oleje na jejich orestování)
  • půlka ledového salátu
  • 100 g balkánského sýra

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Nejprve uvařte čočku: stačí jí asi 20 minut v neosolené vodě. Následně zceďte.
  2. Na másle a oleji orestujte žampiony, aby zezlátly. Na pánvi můžete rovnou opražit i vlašáky.
  3. Smíchejte hořčici, ocet, olej, sůl a pepř do jemného dresingu.
  4. Ledový salát nakrájejte, pak k němu přisypejte žampiony, čočku a ořechy.
  5. Smíchejte s dresingem.
  6. Nakonec nahoru nadrobte nebo nakrájejte balkánský sýr.

Salát chutná nejlépe mírně teplý. Nemusíte už k němu podávat nic dalšího, je dost sytý sám o sobě: svou porci jsem ani nesnědla a to jsem sakra jedlík. Místo ledového salátu by to mohlo ještě výborně (a možná i lépe) fungovat s rukolou nebo polníčkem: prostě drožku hořčejší chutě. A možná bych mu příště dala přednost spíš k obědu, než k večeři. Nic to nemění na tom, že je geniální. A co říct jiného, než dobrou chuť. 

Žádné komentáře:

Okomentovat