úterý 28. února 2017

Kokosovo-datlová zmrzlina s kousky čokolády

Já vím, máme ještě brzo, do léta daleko, ale nemůžu si pomoct, abych tenhle recept nesdílela. Na stránkách Globusu teď probíhá soutěž o nejlepší recept ze tří ingrediencí a nemohla jsem si pomoct, abych se nezúčastnila. S receptem na minulý týden, kdy bylo v zadání kokosové mléko, pohanka a vysokoprocentní čokoláda, jsem si fakt maximálně vyhrála. Sice porotu nezaujal, ale já si pro sebe vytvořila něco, k čemu se ráda budu v budoucnu s radostí vracet. Ano, není to zrovna dietní, ale zdravé to je. Kokosovo-datlová zmrzka a k tomu (bonusově) pohankový košíček.


A jsem opravdu nadšená. Nejprve jsem vymyslela košíček, kde se snoubí chuť pohanky s vlašskými ořechy a skořicí. K tomu nakonec zbýval jen krok k datlím, protože ty mi s ořechy i kokosem tak nějak fungují. Navíc mají tu výhodu, že zmrzlinu už není třeba nějak zvlášť sladit: datle to zvládnou samy. Doma to zvládnou majitelé zmrzlinovače (kteří jsou ve značné výhodě), ale i bez něj nebudete zcela marní. Já ho ostatně taky nemám. Nakonec nám doma dalo docela zabrat to nezdlábnout všechno hned. Vydržela celé tři dny. Na víc neměla nárok. Takže k receptu

BUDETE POTŘEBOVAT

Na 6 porcí

Zmrzlina
  •  400 ml kokosového mléka (musí být hodně vychlazené)
  • 1/2 hrnku sušených datlí
  • půl vanilkového lusku
  • 50 g 80% čokolády
  • trocha horké vody
  • 2 lžíce holandského kakaa
Košíčky
  • 80 g pohanky
  • 40 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • lžíce medu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • asi 100 g špaldové mouky
  • skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Zmrzlina
  1. Nejprve vychlaďte mísu, ve které budete šlehat, v mrazáku.
  2. Mezitím pokrájejte a lehce rozmixujte datle. Poté je zalijte horkou vodou a domixujte do hladké pasty.
  3. Čokoládu posekejte na menší kostičky.
  4. Vytáhněte mísu z mrazáku a našlehejte v ní hodně vychlazené kokosové mléko. Při chlazení se vám oddělí kokosová smetana: použijte spíše tu. Vodu můžete nechat stranou, ale není to tolik nutné.
  5. Poté přidejte semínka z vanilky, kakao, datlovou pastu a čokoládu.
  6. Vše pořádně promíchejte.
  7. Pokud máte zmrzlinovač, máte vystaráno, pokud ne, přejděte ke kroku 8.
  8. Směs přeneste do mrazicí nádoby a vložte do mrazáku zakryté igelitovou folií. Pokud vám nevadí tužší konzistence, můžete nechat tak. Pokud ji chcete nadýchanější, vytáhněte zmrzlinu prvních několik hodin každých 30 minut z mrazáku a pořádně promíchejte (nezapomeňte seškrabovat zmrzlé kousky ze stěn).
  9. Zmrzlinu vytáhněte asi 20 minut před podáváním a nabírejte lžicí namočenou v horké vodě.
Košíčky
  1. Nejprve rozmixujte pohanku do hrubosti polohrubé mouky. Hlavně v ní nenechte velké kousky, nepůjdou rozkousat (nebo rovnou použijte pohankovou mouku).
  2. Rozmixujte i ořechy.
  3. Smíchejte obojí s vanilkovým cukrem a skořicí.
  4. Rozpusťte máslo s medem.
  5. Z máslové a suché směsi vypracujte těsto.
  6. K těstu přidávejte špaldovou mouku, dokud nepřestane lepit.
  7. Nechte na hodinu odpočinout v lednici.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto natlačte na dno a stěny košíčků formy na muffiny. Můžete zkusit také těsto rozválet a zkompletovat, ale je to práce pro borce: fakt dřina s nejistým výsledkem: rádo to praská, lepí se a vůbec nedrží pohromadě.
  9. Pečte asi 10–15 minut.
  10. Kombinujte buď se zmrzkou, ale možná najdete i jiné krémy a jiné dobroty, se kterými to bude hrát.
A na co se můžete těšit příště. Možná na některou z dalších příhod ze života pana Transportéra.

Žádné komentáře:

Okomentovat