Já vím, máme ještě brzo, do léta daleko, ale nemůžu si pomoct, abych tenhle recept nesdílela. Na stránkách Globusu teď probíhá soutěž o nejlepší recept ze tří ingrediencí a nemohla jsem si pomoct, abych se nezúčastnila. S receptem na minulý týden, kdy bylo v zadání kokosové mléko, pohanka a vysokoprocentní čokoláda, jsem si fakt maximálně vyhrála. Sice porotu nezaujal, ale já si pro sebe vytvořila něco, k čemu se ráda budu v budoucnu s radostí vracet. Ano, není to zrovna dietní, ale zdravé to je. Kokosovo-datlová zmrzka a k tomu (bonusově) pohankový košíček.
A jsem opravdu nadšená. Nejprve jsem vymyslela košíček, kde se snoubí chuť pohanky s vlašskými ořechy a skořicí. K tomu nakonec zbýval jen krok k datlím, protože ty mi s ořechy i kokosem tak nějak fungují. Navíc mají tu výhodu, že zmrzlinu už není třeba nějak zvlášť sladit: datle to zvládnou samy. Doma to zvládnou majitelé zmrzlinovače (kteří jsou ve značné výhodě), ale i bez něj nebudete zcela marní. Já ho ostatně taky nemám. Nakonec nám doma dalo docela zabrat to nezdlábnout všechno hned. Vydržela celé tři dny. Na víc neměla nárok. Takže k receptu
BUDETE POTŘEBOVAT
Na 6 porcí
Zmrzlina
- 400 ml kokosového mléka (musí být hodně vychlazené)
- 1/2 hrnku sušených datlí
- půl vanilkového lusku
- 50 g 80% čokolády
- trocha horké vody
- 2 lžíce holandského kakaa
Košíčky
- 80 g pohanky
- 40 g másla
- 50 g vlašských ořechů
- lžíce medu
- 1/2 vanilkového cukru
- asi 100 g špaldové mouky
- skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Zmrzlina
- Nejprve vychlaďte mísu, ve které budete šlehat, v mrazáku.
- Mezitím pokrájejte a lehce rozmixujte datle. Poté je zalijte horkou vodou a domixujte do hladké pasty.
- Čokoládu posekejte na menší kostičky.
- Vytáhněte mísu z mrazáku a našlehejte v ní hodně vychlazené kokosové mléko. Při chlazení se vám oddělí kokosová smetana: použijte spíše tu. Vodu můžete nechat stranou, ale není to tolik nutné.
- Poté přidejte semínka z vanilky, kakao, datlovou pastu a čokoládu.
- Vše pořádně promíchejte.
- Pokud máte zmrzlinovač, máte vystaráno, pokud ne, přejděte ke kroku 8.
- Směs přeneste do mrazicí nádoby a vložte do mrazáku zakryté igelitovou folií. Pokud vám nevadí tužší konzistence, můžete nechat tak. Pokud ji chcete nadýchanější, vytáhněte zmrzlinu prvních několik hodin každých 30 minut z mrazáku a pořádně promíchejte (nezapomeňte seškrabovat zmrzlé kousky ze stěn).
- Zmrzlinu vytáhněte asi 20 minut před podáváním a nabírejte lžicí namočenou v horké vodě.
Košíčky
- Nejprve rozmixujte pohanku do hrubosti polohrubé mouky. Hlavně v ní nenechte velké kousky, nepůjdou rozkousat (nebo rovnou použijte pohankovou mouku).
- Rozmixujte i ořechy.
- Smíchejte obojí s vanilkovým cukrem a skořicí.
- Rozpusťte máslo s medem.
- Z máslové a suché směsi vypracujte těsto.
- K těstu přidávejte špaldovou mouku, dokud nepřestane lepit.
- Nechte na hodinu odpočinout v lednici.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto natlačte na dno a stěny košíčků formy na muffiny. Můžete zkusit také těsto rozválet a zkompletovat, ale je to práce pro borce: fakt dřina s nejistým výsledkem: rádo to praská, lepí se a vůbec nedrží pohromadě.
- Pečte asi 10–15 minut.
- Kombinujte buď se zmrzkou, ale možná najdete i jiné krémy a jiné dobroty, se kterými to bude hrát.
A na co se můžete těšit příště. Možná na některou z dalších příhod ze života pana Transportéra.
Žádné komentáře:
Okomentovat