čtvrtek 23. února 2017

Ovesná pizza

Den D nastal! Konečně jsem si vyfotila nějaké to jídlo a můžu dát k dispozici recept. A co jiného by to mohlo být než pizza. Tu milujeme snad všichni, i když víme, že jí nemůžeme sníst moc, protože: 1. bubububu – bílá mouka (ano je to v poslední době strašák); 2. většinou je tam hromada tuků ze sýrů, salámů a občas i nějakého toho oleje; 3. sníme toho vždycky strašně moc, protože nám to strašně chutná. Proto si hrajeme s recepty na zdravější variantu, ať už je špaldová, žitná, ovesná, květáková, brokolicová atd.
Uznávám, že to, co vám dneska nabídnu (a ani jiná výše zmíněná varianta), nechutná úplně jako pizza. Přiblíží se jí to jenom díky použitým bylinkám ve spojení se sýrem. A samo o sobě je to vlastně velice dobré jídlo, které si nezaslouží srovnávání. Je to prostě něco jiného.


Samo těsto není žádný problém, otázkou spíš je, co nahoru:

Rajčata
  • rozmixujte plechovku krájených rajčat, přidat bylinky (bazalku, oregáno, tymián), sůl a pepř,
  • uvařte si vlastní passatu (na internetu je receptů fůra, ale jednou dodám i vlastní,
  • lehce nařeďte rajčatový protlak, přidejte trošilinku cukru nebo medu a koření a sůl jako výše,
  • naopak nepoužívejte kečup, nejen že je to narvaný cukry a škroby, ale chuť vám to dost zkazí.

Smetana

  • Když už, tak desítku. A jenom trochu.

Ostatní blbosti

  • opatrně se sýry a obsah jejich tuků (takže fajn je mozzarela, kvalitnější eidam nebo i light verze některých sýrů),
  • zelenina (lilek, houby, paprika, cibule),
  • olivy,
  • uzeniny (hlavně vysokoprocentní šunky, ostatní spíš na lehké dochucení)
  • a vlastně cokoli vás napadne a chutná vám.

Samozřejmě důležité je to všechno nepřekombinovat. Jinak je to strašlivě snadný. Takže k receptu.

BUDETE POTŘEBOVAT

Na 2 porce

  • 150 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • trocha vody
  • sůl
  • 2 lžíce oleje

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Rozpalte si troubu na 220 °C.
  2. Ovesné vločky rozmixujte, pak přidejte sůl, vejce, vodu a olej.
  3. Rozetřete těsto přibližně do kruhu na pečící papír.
  4. Potřete rajčatovou omáčkou (nebo smetanou) a přidejte všechny dobroty. Já dala šunku, mozarellu a žampiony.
  5. Pečte asi 25 minut, dokud se těsto nespojí a sýr pořádně nerozpustí.
  6. Nakonec můžete posypat ještě čerstvými bylinkami. Já tam mám koriandr, který mi zůstal z předešlého dne. Není to úplně typická bylinka pro Itálii, avšak dala tomu celkem zajímavou chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat