středa 22. března 2017

Quiche s cuketou a ricottou

Víkend jsem pro jednou strávila u rodičů, což je strašně super záležitost. Takový návrat do dětství. Protože nikdo nevaří tak, jako vlastní maminka. Vaření najednou už není ani tak nutnost, jako možnost si dobrovolně udělat nějakou tu dobrotu. A ještě se o ni podělit. Takže v kuchyni jsme se prostřídaly já i mamka, navzájem si asistovaly, hodně se od sebe navzájem naučily.

Předtím jsem dlouho měla chuť na koláč. A tak jsem si nakoupila banány, tvaroh, kvalitní čokoládu... jenže ejhle! V den D mě přepadly slané chutě  a tak se šlo nakupovat znova. Tvaroh nahradila stravitelnější ricotta a banán cuketa. Oko mi padlo na klasický francouzský quiche, ten však obsahuje spoustu tučné smetany a sýra. Ono stačí, že i v těstě máme nějaké to máslo, avšak bez toho by křehké těsto nebylo křehké. Vylepšené už je tím, že bílou mouku nahradila celozrnná.



Výsledkem je dokonalý koláč, jemuž lehce oříškovou chuť dodává celozrnná mouka. Skvěle funguje i kombinace cukety, sýra a česneku. Na tom ani není moc co měnit. Díky ricottě a šunce obsahuje spoustu bílkovin, tak si ho klidně můžete dát i odpoledne ke svačině. Z jedné formy dostanete tak 6 až 8 porcí, záleží na tom, jak moc jste hladoví. Nejlíp sice chutná ještě lehce vlažný, užijete si jej však i druhý den.

BUDETE POTŘEBOVAT

Na 6 až 8 porcí
  • 140 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2–3 lžíce ledové vody
  • 1 balení ricotty
  • 2 vejce
  • 1 malá cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g kuřecí šunky
  • sůl
  • pepř
  • oregano

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Nejprve smíchejte mouku s máslem a žloutkem a hněťte, dokud nevznikne drobenka. Pak přidejte vodu a pokračujte ve hnětení, dokud se těsto nespojí. Hustotu a soudržnost dolaďte přidáním mouky nebo vody.
  2. Nechte těsto 30 minut odpočívat v lednici. Rozpalte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte a vložte do formy na koláč. Případné díry doplňte odřezky z okrajů.
  3. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, šunku na malé proužky.
  4. Smíchejte v míse ricottu, vejce, propasírovaný česnek, oregano, sůl, pepř a proužky šunky.
  5. Na dno formy s koláčem naskládejte kolečka cukety. Ta zakryjte ricottovou směsí. Zbytkem cukety dozdobte i povrch.
  6. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut.

1 komentář:

  1. Tak je to správné, spolupráce, výpomoc, vzájemné učení :)
    Vypadá to zajímavě a zdravě... zajímavé fotky s růží :D

    OdpovědětVymazat