neděle 5. března 2017

Koláč z červené čočky s čokoládou

Na netu nám kolují miliony receptů, jak udělat brownies z fazolí na milion způsobů: s proteinem i bez, z konzervy nebo z vařených fazolí atd. Před týdnem byla jedna z povinných ingrediencí v Globusu červená čočka. A tak jsem začala vymýšlet: salátů a polévek tam bude spousta, určitě si někdo vzpomene i na ragú na těstoviny, ale určitě nikdo nepřijde s ničím sladkým. A vlastně... když se dělá buchta z fazolí, proč by nešla z červené čočky?



Bohužel před týdnem jsem neměla čas to dát dokupy a soutěže jsem se nezúčastnila, ale v hlavě mi to vrtalo do dneška. A už do toho za každou cenu nemusím dostávat ostatní ingredience: lněný olej ani dýňová semínka. A co vám mám říkat, výsledek je perfektní, určitě mi to vyhovuje víc, než tolik propagované fazolové brownies (naposledy se mi nepovedlo). A tak si dovoluji tuto dobrotu s radostí sdílet.


Ano, koláč není doslazený ničím jiným, než sušenými švestkami, pokud však dáváte přednost sladšímu, není problém si tam přidat trochu medu nebo sirupu dle chuti. Švestky můžete ale nahradit třeba datlemi. Taky mandlové aroma není nezbytně nutné: k dochucení můžete přidat třeba vanilku nebo skořici. Ale to už záleží čistě na vaší fantazii.

BUDETE POTŘEBOVAT 

Na plech 20 × 30 cm
  • 210 gramů předem namočené červené čočky (musí být ve vodě alespoň přes noc)
  • 250 g neslazených sušených švestek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 60 g hořké čokolády
  • 70 g vlašských ořechů (plus trochu na dozdobení)
  • 2 lžičky mandlového aroma

POSTUP PŘÍPRAVY


  • Předehřejte si troubu na 190 °C.
  • Všechny přísady (kromě čokolády a ořechů) vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  • Rozsekejte čokoládu a ořechy na na drobno. Ty pak důkladně vmíchejte do těsta.
  • Těsto stěrkou přeneste do formy s pečicím papírem. V této fázi můžete koláč ještě dozdobit celými ořechy
  • Pečte 30 minut, nebo dokud se těsto po propíchnutí přestane lepit na špejli.
  • Krájejte až po vychladnutí (i když se vsadím, že se na to budete celou dobu hrozně těšit).



 Podávejte například s bílým jogurtem či tvarohem a ovocem ke svačině. Určitě si ho ale užijete i samotný jen tak. A návštěva jím taky nepohrdne. Jen jí předem neříkejte, z čeho to je.

Žádné komentáře:

Okomentovat