středa 22. března 2017

Quiche s cuketou a ricottou

Víkend jsem pro jednou strávila u rodičů, což je strašně super záležitost. Takový návrat do dětství. Protože nikdo nevaří tak, jako vlastní maminka. Vaření najednou už není ani tak nutnost, jako možnost si dobrovolně udělat nějakou tu dobrotu. A ještě se o ni podělit. Takže v kuchyni jsme se prostřídaly já i mamka, navzájem si asistovaly, hodně se od sebe navzájem naučily.

středa 15. března 2017

Za dobrodružstvím – díl 2.: Ošklivá tajemství pana Trandíka

Tak jsme se do toho konečně pustili. A pořádně! Ovšem nečekali jsme, jaká ošklivá tajemství naše T4 skrývá. Tož, troška koroze tam opravdu je (dobře, jednodušší by bylo říct, kde to zrezlý NENÍ). A tak si ta stárnoucí troska zaslouží nejen nějakou tu běžnou údržbu, ale i pořádný „makeover“. Anebo spíš pořádnou plastiku, botox i liposukci. Prý aby aspoň na pohled prošel technickou, když už nic jiného (motor však přijde vzápětí – bezpečí nadevše). Vlastně si říkám, že pod samými záplatami snad nezůstane kousek původní karosérie.

On vlastně i ten postup oprav je takový... jako když inženýr provádí výkopové práce: proměřit – zkazit – opravit – zkazit – zamaskovat, aby to nebylo poznat – pochválit se – nafotit – dát na net a tvářit se, jaká to byla brnkačka. Ano, šlo by to s pomocí profíků lépe, ale my jsme řekli: NE! Protože tak, jako chováme respekt k nespočtu najetých kilometrů, co Tranďa tak nějak přežil, chováme respekt i k naší peněžence. 

Zatím zase pošmourný fotky. Ale až se vyčasí...

čtvrtek 9. března 2017

Salát z čočky beluga se žampiony

Černou čočku beluga jsem objevila minulý týden v regálu obchodu. A hned mě zaujala, ovšem na svůj den si musela chvíli počkat. Alespoň dokud nepřijde ta správná inspirace. Včera mi do ledničky přibyly i krémové žampiony, které jsem si původně plánovala dát do jiného jídla. Ovšem i ony se dnes dočkaly chvíle slávy. A francouzský šarm jídlu dodá i dijonská hořčice.


neděle 5. března 2017

Koláč z červené čočky s čokoládou

Na netu nám kolují miliony receptů, jak udělat brownies z fazolí na milion způsobů: s proteinem i bez, z konzervy nebo z vařených fazolí atd. Před týdnem byla jedna z povinných ingrediencí v Globusu červená čočka. A tak jsem začala vymýšlet: salátů a polévek tam bude spousta, určitě si někdo vzpomene i na ragú na těstoviny, ale určitě nikdo nepřijde s ničím sladkým. A vlastně... když se dělá buchta z fazolí, proč by nešla z červené čočky?